Houtpellets

Gepubliceerd op 29 april 2019 om 19:42

Houtpellets

Er zijn verschillende houtpellets op de markt te verkrijgen. De kwaliteit van de pellets verschillen enorm, maar waaruit bestaat nu de houtpellets en wat zijn nu de beste houtpellets?

Een kwalitatieve goede houtpellet bestaat uit fijn zaagsel en er wordt geen bindmiddel en of lijm aan het zaagsel toegevoegd tijdens het productie proces. Het hars wat van nature in het hout zit zorgt voor de binding.

Houtpellets alleen van hout en geen ander afval erin lijkt logisch, maar toch blijkt uit praktijk dat ook gecertificeerde houtpellets ook andere materialen zitten dan alleen maar hout. Uit onderzoek blijkt dat er stukjes glas, zand en andere troep uit de houtpellets tevoorschijn komen. Ook het stof wat in je zak zit kan een teken zijn van een mindere kwaliteit houtpellets. De pellets binden minder, waardoor ze breken of uit elkaar vallen. Let op: Een beetje stof in de zak is normaal, maar het is een probleem als er een laag stof in de zak achterblijft.

De beste pellets kun je herkennen aan het ENplus label. Het Enplus label is een Europese normering voor pellets. De houtpellets met deze label geven bij verbranding, afhankelijk van de houtsoort, slechts weinig as. Daarnaast zijn ze qua dikte, vorm en densiteit ook altijd gelijk. Je hoeft daardoor niet bang te zijn dat de schroef van je pelletkachel vast komt te zitten. Bij houtpellets zonder dit keurmerk kan dat soms wel voorkomen.

De drie belangrijkste elementen van gecertificeerde pellets brokken zijn:

  • Verbrandingswaarde/warmtewaarde
  • Vochtwaarde
  • Aswaarde

Wat betekenen deze waardes?

De verbrandingswaarde/warmtewaarde van een houtpellet geeft aan hoeveel 1 kilo pellets aan kilowattuur (KWh) of Megajoule (MJ) afgeeft. Hoe hoger de warmtewaarde, des te meer je houtpellets opleveren.

De meeste houtpellets hebben een kWh/kg tussen 4,5 kWh & 5 kWh / kg

De vochtwaarde is het percentage vocht dat nog in het hout zit. Dit vochtgehalte is erg belangrijk, want het zorgt voor rookvorming en heeft direct invloed op de warmtewaarde. Hoe minder vocht, hoe beter de pellets branden. Een hoge vochtwaarde kan problemen opleveren. De problemen die kunnen ontstaan zijn:

  • Minder schone verbranding
  • Problemen met het afvoerkanaal door rookvorming
  • Meer resten na verbranding

Normaal gesproken hebben de houtpellets een vochtwaarde van rond de 10%

De aswaarde is de hoeveelheid as die overblijft na de verbranding in je pelletkachel. As in je kachel zorgt voor isolatie. De asresten gaan kleven aan de binnenkant van je kachel. Een hogere aswaarde gaat op de duur ten koste van je rendement van de kachel, de warmte bij de verbranding gaat niet je cv of kamer in maar dit gaat verloren. Een lage aswaarde betekent daardoor minder onderhoud aan je pelletkachel. Als je brand met een lage aswaarde brand je schoner en hoef je dus minder vaak de binnenkant schoon te maken.

De meeste pellets hebben een asgehalte 0,5 – 1,0%

Houtpellets zijn het ecologische alternatief voor gas, stookolie of brandhout!

 


«