Pelletkachels sterk in opkomst!

Gepubliceerd op 20 maart 2019 om 15:00

De laatste vijf jaar zijn de pelletkachels volop in opkomst. Uit onderzoek blijkt dat de pelletkachel qua populariteit wint. 
Sinds vier jaar subsidieert de overheid de pelletkachels met de zogenaamde Investering Subsidie Duurzaam Energie ook wel de ISDE genoemd. Het blijkt dat de Nederlanders hier gebruik van maken, want er staan er meer dan 50.000 van deze haarden te branden in de Nederlandse woonkamers. Deze haarden zijn bijna allemaal aangeschaft in de afgelopen vijf jaar. De subsidie die vanuit de overheid wordt gesteund loopt nog door tot 31 december 2020.

Vraagt u zich af wat nu pelletkachels zijn? 

Een pelletkachel is een kachel die brand op houtpellets, dit zijn kleine brokken hout die gemaakt zijn van zaagsel, snippers of bomen. Dit wordt verwerkt in een machine en word onder hoge druk samen geperst tot kleine ronde staafjes dit noemen we houtpellets. 

Er zijn drie verschillende mogelijkheden wat betreft de pelletkachels: 

  • Je kunt kiezen voor een pelletkachel met kanalisatie. Dit houdt in dat je meerdere ruimtes van je huis kunt verwarmen met een pelletkachel. In de kachel worden dan pijpen aangesloten die door de muur naar de andere kamers gaan. De pijp in de muur wordt afgesloten met een rooster en de warme lucht wordt door de roosters de kamer in geblazen.
  • Je hebt ook pelletkachels met een cv moederhaard. De pelletkachel in de woonkamer is dan het belangrijkste middelpunt. De pelletkachel is dan de moederhaard geworden en verwarmt met de warmte van de kachel het water in de cv leidingen. De HR ketel blijft gewoon, maar deze slaat pas aan als de moederhaard de gewenste temperatuur van alle ruimtes niet haalt. Deze constructie kan ook aangesloten worden op de vloerverwarming.
  • Maar wil je het goed doen, zodat je zo min mogelijk gas hoeft te gebruiken dan kan je kiezen voor pelletkachel op CV dit heet de pelletketel. De pelletketel werkt op dezelfde manier als een pelletkachel. Alleen is alles veel groter en je kunt er ook nog voor kiezen om er een zonneboiler erbij te installeren. Voor een pelletketel heb je wel de ruimte nodig, omdat het een enorm zwaar ding is. Je zou het bijvoorbeeld in een schuur of bijkeuken kunnen plaatsen. Ook heb je ruimte nodig om de pellets op te slaan via een zuigsysteem worden de pellets automatisch naar de ketel getransporteerd. De ketel hoeft niet altijd binnen in huis te staan, want het water kan via de grondleiding ook vanaf een buitenverblijf getransporteerd worden zonder zijn warmte te verliezen. 

Hoe werkt een pelletkachel eigenlijk?
Bovenin de kachel zit een reservoir met houtpellets, dat vervolgens via de vijzel in de verbrandingskamer terecht komen. En door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets ontbranden. De ventilator zorgt voor de aanvoer van nieuwe, verse lucht. De afvoer zorgt er vervolgens voor dat de warme lucht naar buiten word geblazen. Onderin de kachel bevindt zich de aslade, deze vangt alle as op, zodat de verbrandingskamer schoon blijft. 

Een pelletkachel is ook zeer gebruiksvriendelijk. Bijna alle kachels zijn voorzien van een elektronisch display. U kunt de desgewenst dag- en tijdprogramma’s instellen, zodat uw woning al lekker warm is op het moment van thuiskomst. Andere mogelijkheden zijn handmatig de ventilatie stand bepalen of op eco-stand zetten waarbij de kachel met 2 graden verschil zal uit- en aangaan. 

De pelletkachels passen in elk interieur!

 


«   »